Helsingfors stadsmuseums foton från olika tidsperioder med Helsingfors som tema kan användas fritt i och med att tjänsten Helsingforsbilder.fi öppnas. Bland fotona finns bland annat alla Signe Branders älskade bilder på Helsingfors för hundra år sedan samt Simo och Eeva Ristas omfattande och betydelsefulla samling om en föränderlig stad på 1970-talet.
Museet har bilder ända från 1840-talet, så det är till exempel möjligt att gå igenom spårvagnarnas historia i bilder ända från 1800-talet till 2000-talet. Nu presenteras cirka 65 000 bilder för allmänheten, och fler blir tillgängliga i och med att digitaliseringen framskrider. Endast en bråkdel av bilderna i museets samlingar är digitaliserade.
Museet lämnar ut bilderna med CC BY 4.0 licens. Man kan ladda ner bilder och använda dem fritt och utan avgift på nätet och i olika applikationer, och även till exempel i böcker, presentartiklar eller tryckta på tapet, bara man anger fotografens namn och Helsingfors stadsmuseum i samband med bilden. Licensen tillåter kommersiell användning av bilderna om lagstiftningen inte hindrar detta. Till exempel är det förbjudet att använda bilder på personer i marknadsföring och reklam utan tillåtelse av personer som är med på bilden.
Tjänsten omfattar i praktiken alla bilder som stadsmuseet har digitaliserat, dvs. omvandlat till digital form. Om du behöver en digital version av en bild som inte har digitaliserats, kan du beställa den via stadsmuseets Bildapotek. För digitaliseringar uppbärs en avgift enligt museets prislista. Den bild som du beställt publiceras oftast med en liten fördröjning i tjänsten Helsingforsbilder.fi och är efter det tillgänglig för alla.
Helsingfors stadsmuseums bilder finns fortfarande också i den nationella tjänsten Finna på adressen hkm.finna.fi. Utöver bilder kan man i Finna även bekanta sig med annat material med Helsingfors som tema, från plastpåsar till hårtorkar och från resebiljetter till konstverk. Man kan också söka information om byggnadernas historia i Helsingfors.