zoom-in zoom-out shopping download search remove info plus heart explore close edit share arrow-left arrow-right share-icon

Användning av tjänsten Helsingforsbilder.fi

Vad kan man göra i tjänsten Helsingforsbilder.fi?

I tjänsten Helsingforsbilder.fi kan man söka efter foton med olika sökord, bläddra i museets album med olika teman eller skapa egna album och lägga till sina egna favoritbilder i dem. Man kan också ladda ned bilder till sin egen enhet. Bilderna är tillgängliga både som högupplösta och som mindre versioner, vilket gör att de kan användas såväl i trycksaker som på webben.

Vilka bilder finns i tjänsten?

I tjänsten Helsingforsbilder.fi finns tiotusentals foton med anknytning till Helsingfors, från 1840-talet till i dag. Bilderna hör till Helsingfors stadsmuseums samlingar.

Kan man använda tjänsten på andra språk?

Ja, på finska och engelska. Eftersom bildernas metadata och nyckelord endast finns på finska, är det lättare att göra sökningar på finska.

Varför lönar det sig att logga in i tjänsten Helsingforsbilder.fi?

Om du loggar in kan du skapa egna album i tjänsten och lägga till dina favoritbilder i dem.

Vad betyder en högupplöst bild? Hur vet jag vilken version jag ska ladda ned?

En högupplöst bild kan användas i högklassiga trycksaker, t.ex. på affischer. Bilder med lägre upplösning lämpar sig för att användas t.ex. på webbplatser eller i sociala medier.

Hur beställer jag en bildprodukt?

Du kan beställa en bildprodukt med hjälp av formuläret som finns på stadsmuseets hemsida under rubriken Bildapoteket. Leveranstiden för bilderna är ca en vecka.

Användning av fotografier

Vad kostar det att ladda ned eller använda en bild?

Att ladda ned och använda bilder kostar ingenting.

Vad kan man göra med bilderna i tjänsten?

Nästan vad som helst! Man kan fritt använda bilderna, bara man kommer ihåg att nämna fotografens namn och Helsingfors stadsmuseum i anslutning till bilden. Man kan till exempel dela bilder i sociala medier eller använda dem på webbplatser eller i applikationer. Bilderna kan också användas för att göra t.ex. tavlor, böcker, tidningar, presentartiklar eller tapeter. Tack vare möjligheten att undersöka mycket exakta detaljer lämpar sig bilderna också för undervisnings- och forskningsbruk. Även kommersiellt bruk är tillåtet med vissa begränsningar.

Hur ska stadsmuseet och fotografens namn nämnas i anslutning till bilden?

Till exempel så här: 'Bild: Helsingfors stadsmuseum/Fotografens namn'. Om fotografens namn inte är känt, räcker det att man nämner Helsingfors stadsmuseum. Till exempel på Twitter räcker det med hänvisningen @kaupunginmuseo och fotografens namn (om detta är känt).

Utgör inte upphovsrätten eller personuppgiftslagen begränsningar för publicering av bilder?

Upphovsrätten, personuppgiftslagen och integritetsskyddet beaktas vid publicering av bilder. I tjänsten publicerar vi endast bilder som vi har rätt att använda eller som redan är så gamla att upphovsrätten har upphört. Dessutom finns det vissa teman som gör att vi noggrant överväger om bilden ska publiceras på nätet eller inte. Sådana är t.ex. bilder på barn eller nakna människor eller bilder som avslöjar en persons politiska ståndpunkt.

Finns det några begränsningar gällande kommersiellt bruk av bilderna?

Ja. Det är förbjudet att t.ex. använda bilder på personer i marknadsföring eller reklam utan att ha fått tillåtelse av personerna i fråga. Man ska också nämna Helsingfors stadsmuseum och fotografens namn.

Vad betyder att bilderna har publicerats med licensen CC BY 4.0?

Helsingfors stadsmuseums bilder i tjänsten Helsingforsbilder.fi är licensierade med licensen 'Creative Commons Erkännande 4.0 Internationellt', dvs. CC BY 4.0 . Kort sagt betyder det att man fritt kan använda och bearbeta bilderna, bara man anger källan. Licensen befriar inte användaren från ansvar. Till exempel personens rätt att bestämma om kommersiellt bruk av hans eller hennes namn, bild eller andra identifierbara uppgifter, rättigheter som gäller integritetsskydd samt moraliska rättigheter kan begränsa användningen av materialet.

Jag behöver mer information eller fler bilder

Var får jag mer information om bilderna, ett visst material eller Helsingfors historia?

Du kan kontakta Helsingfors stadsmuseums Bildapotek. Om du letar efter specifikt material eller behöver andra bildarkivstjänster måste du boka en besökstid och beställa materialet på förhand.

Vad gör jag om jag inte hittar en lämplig bild i tjänsten Helsingforsbilder.fi? Hur får man tillgång till de bilder som ni inte har publicerat i tjänsten?

Tjänsten omfattar i praktiken alla bilder som stadsmuseet har digitaliserat, dvs. omvandlat till digital form. Fler bilder blir tillgängliga i och med att digitaliseringen framskrider. Endast en bråkdel av bilderna i museets samlingar är digitaliserade. Om du inte hittar en lämplig bild i tjänsten Helsingforsbilder.fi, kan du kontakta Helsingfors stadsmuseums Bildapotek. Om du letar efter specifikt material eller behöver andra bildarkivstjänster måste du boka en besökstid och beställa materialet på förhand.

Lägger ni till bilder som inte ännu digitaliserats i tjänsten på begäran? Kostar det någonting?

Tjänsten omfattar i praktiken alla bilder som stadsmuseet har digitaliserat, dvs. omvandlat till digital form. Om du behöver en digital version av en bild som inte har digitaliserats, kan du beställa den via stadsmuseets Bildapotek. För digitaliseringar uppbärs en avgift enligt museets prislista. Den bild som du beställt publiceras oftast med en liten fördröjning i tjänsten Helsingforsbilder.fi och är efter det tillgänglig för alla.

Jag tycker att det finns ett fel i bildens uppgifter, hur kan jag rätta det?

Du kan kontakta Helsingfors stadsmuseums Bildapotek.

Varifrån har stadsmuseet fått bilderna? Vems bilder är de?

Stadsmuseets samlingar innehåller nästan en miljon bilder av Helsingfors och helsingforsarnas vardag från 1840-talet till i dag. Museet får nya bilder till sina samlingar i regel som donationer, men nya bilder tas även av museets egna fotografer och frilansfotografer. Fotosamlingen påbörjades av stadsmuseets föregångare, Helsingfors fornminnesnämnd, år 1906. Signe Brander, som var känd för sina bilder från Helsingfors, anställdes år 1907 för att föreviga den föränderliga staden. Branders bilder utgör grunden för stadsmuseets fotosamlingar.

Finns era bilder fortfarande i tjänsten Finna? Finns samma bilder både i Finna och på Helsingforsbilder.fi?

Helsingfors stadsmuseums bilder finns fortfarande också i den nationella tjänsten Finna på adressen hkm.finna.fi. Utöver bilder kan man i Finna även bekanta sig med annat material med Helsingfors som tema, från plastpåsar till hårtorkar och från resebiljetter till konstverk. Man kan också söka information om byggnadernas historia i Helsingfors.

"""